Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Čerstvejšie to už nebude

Pripravujeme pre Vás špeciálnu ponuku lovených rýb a morských živočíchov zo Stredozemného mora. Priamy dovoz bez medzi-skladov, bez priekupcov, rovno od rybárov zaručuje, že ryby ulovené v pondelok budú u nás už v utorok v noci, od stredy rána pripravené v predajni. Lovené ryby sú všeobecne výrazne bohatšie na chuť a vôňu. Posúvajú tak kulinársky zážitok o krok dopredu. 

V ponuke je:

Sekerenka, Tellina, Donax trunculus. Rozšírená je v celom Stredozemnom mori, pomerne vzácna. Malá lastúra s vynikajúcim mäsom. Podávajú sa surové alebo dusené.

Hrebenatka biela, Chlamys opercularis. Lovia sa po celý rok, predávajú sa čerstvé alebo mrazené. Tento druh hrebenatky je asi o polovicu menší na rozdiel Hrebenatky Jakubskej. Obidve lastúry sú vypuknuté. Chuť  je veľmi výrazná v Taliansku tradične pripravovaná iba s olivovým olejom.

Britvovka menšia alebo morský nožík, Ensis minor. Je na rozdiel od Britvovky jedlej menšia, veľmi často sa vyskytuje v Talianskej kuchyni. Sú výborné na grilovanie a dusenie. Chuťovo výraznejšie vzhľadom na slanosť a druh morskej vody v Stredozemnom mori.

Zubatica alebo pražma mramorovaná, Lithognathus mormyrus. Divoko žijúci druh pražmy, hojne sa vyskytujúci v Stredozemnom mori. Má pevnú svalovinu. Často je podávaná v reštauráciách v surovom stave.

Vlasochvost stužkový, Lepidopus caudatus

Žije v hĺbke 300 až 600 metrov. Má biele veľmi aromatické mäso.

Oblada čiernoškvrnná, Oblada melanura. Ďalší zástupca čeľade Ostriežovitých tak ako aj Pražma. Mäso je mäkké a jemné. Menšie kusy sa používajú na rybie polievky. Väčšie na grilovanie a dusenie. Je vhodná k použitiu s intenzívnejším korením.

Krájač skákavý, Pomatomus saltator. Väčšie exempláre sú výborné údené, menšie sa dusia a vyprážajú. Táto ryba by mala byť výraznejšie prepečená. Výrazná chuť tejto ryby sa dobre dopĺňa z výraznými chuťami červeného vína, aromatická zelenina, cesnak, rasca a slanina.

Treska merlan, Merlangius merlangus. Má krehké biele mäso. Používa sa aj pri výrobe rybacej peny a rybích koláčoch.

Ježovky, Paracentrotus lividus. Stretnete sa s nimi najmä na skalnatom pobreží mora. Tieto ostnatokožce vedia znepríjemniť kúpanie a pri zašliapnutí spôsobujú nepríjemné poranenie. No patria k obľúbeným pokrmom. Podávajú sa tepelne upravené alebo surové.

Čerstvé sardinky, ančovičky, divoké morské vlky, platézy.

Čerstvé kalmáre, chobotnice, baby chobotnice, krevety, langustinky.

 

(Foto postupne doplníme. Ak Vás nejaké ryby zaujmú pri vyhľadávaní fotiek na internete je prvoradé latinské pomenovanie.)