Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Chateau Oponice****

Róbert Kostolný, Kaštiel Oponice****, Oponice

Chateau Oponice****, šéfkuchár Róbert Kostolný, Oponice

Šéfkuchár s poctivosťou starej školy, ktorý svojim nadšením pre gastronómiu excelentne spája dlhoročnú prax v spojení s modernou gastronómiou.

Pán Kostolný je úprimný a otvorený človek. Pod svojím vedením prísne dbá na bezproblémový chod kuchyne. Pár minút strávených v jeho kráľovstve Vás privedie do sveta v ktorom takmer nič nie je problém. Ľahkosť a pohoda ktorá sa nesie v jeho prítomnosti sú zárukou poctivých pokrmov, netradičných spojení chutí a vôní.

Zubáč filet na citróne, domáce tagliatelle.

Ingrediencie:

Zubáča nakrájame na rovnomerné kusy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom a bielym vínom a marinujeme. Z múky, vajec, žĺtkov a soli si pripravíme cesto, necháme ho odležať asi 20 minút a krájame široké tagliatelle o šírke asi 2 cm a dĺžke 50cm.Vyvaríme v osolenej vode .Smotanu dáme do kastróla vy redukovať na polovicu, pridáme soľ,

Korenie ,muškátový orech, biele víno a zjemníme maslom. Nakoniec pridáme kapary so stonkou, prevaríme. Namarinovaného zubáča opečieme na oleji najprv kožou dole, potom ho otočíme a dopečieme. Pri opekaní môžme pridať maslo a polievať rybu výpekom.

Zubáč na citróne

 Zubáč na citróne 2

 

Pečená Pražma na jarnej zelenine.

Igrediencie:

Pražmu narežeme po oboch stranách, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom. Očistenú zeleninu nakrájame na rezance, dochutíme soľou, korením, bielym vínom, pridáme bobkový list, cesnak. Na rozložený papilot, uložíme dochutenú zeleninu, na ktorú položíme ochutenú rybu, nakrájaný citrón a zatočíme papier tak, aby z neho nevytiekla šťava a dáme piecť asi na 30 minút na 180 stupňov.

 

Pražma

Sumec na hráškovom pyré s gaštanovým pníkom

Igrediencie:

Sumca nakrájame, dochutíme ingredienciami .Hrášok uvaríme do mäkka, rozmixujeme, osolíme, okoreníme, prepasírujeme cez jemné sito .Pyré zjemníme maslom. Šalotku nakrájame na jemno restujeme na oleji, pridáme nakrájané gaštany, nasekanú petržlenovú vňať, vysušenú chlebovú stredku a dochutíme. Rybu opečieme na masle a olivovom oleji.

 

sumec

Kaštieľ a reštaurácia

Kaštieľ Oponice

reštaurácia

 Bibliotheca Apponiana

Kaštieľ Oponice je skutočným skvostom a mimoriadnym prínosom pre našu kultúru a históriu. Je až neuveriteľné z akých trosiek sa podarilo novým majiteľom postaviť opäť na nohy túto kultúrnu pamiatku. Za odvahu a kus veľkej práce patrí majiteľom kaštieľa obdiv a veľká vďaka. Škoda len, že mnohé pamiatky na Slovensku nemajú tú možnosť povstať opäť z popola.

 

Históriou nabitý kaštieľ a svet plný chutí v reštaurácii sú dva hlavné dôvody na strávenie príjemných chvíľ v Oponiciach. Určite doporučujeme.

Viac informácií na: www.chateauappony.sk/kastiel-chateau-oponice

Späť na zoznam receptov