Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Ryby pre kojencov a batoľatá

Do zdravej výživy kojencov a batoliat ryby patria.

 

Ryby sú veľmi dôležitou súčasťou zdravej výživy. Okrem dobre známeho vysokého obsahu

Omega – 3 nenasýtených mastných kyselín, dôležitých pre správny neurologický vývoj mozgu, taktiež zraku a vývin duševných schopností, sú nositeľom celej rady prvkov a stopových prvkov najmä zinku železa, selénu, jódu, fluóru  atď.

Ryby vo výžive by sa mali objavovať až po 6 mesiaci života. Určite nie skôr.

Ryby musia byť veľmi čerstvé . Tak ako aj ostatné potraviny môžu aj ryby obsahovať škodlivé látky. Záleží to od množstva škodlivých látok v lokalite kde ryby žijú a od spôsobu života rýb. Najviac cudzorodých látok obsahujú dlhoveké ryby a najmä dravé ryby, ktoré sú na vrchole potravného reťazca. Z cudzorodých látok sa vo svalovine rýb vyskytuje najmä methylortuť . Pre dospelého človeka sú však v bežných dávkach prakticky neškodné.

Pre kojencov sú zo začiatku najvhodnejšie ryby s malým prípadne stredným obsahom tuku.

Sem patrí zo sladkovodných rýb najmä pstruh alebo kapor, z morských rýb treska pravá, losos platesa , morský jazyk alebo morský čert.

 

V 6 až 7 mesiaci sa môžu podávať obyčajne na obed. Do zmesi zeleniny pridáme 2 kávovélyžičky /cca 10g/ varenej ryby bez kosti a dobre to rozmixujeme. Obsah dáme do kojeneckej fľašky, neskôr kŕmime lyžičkou.

V 7-8 mesiaci dávku zvyšujeme  na 4 kávové lyžičky /cca 20g/ .Do jedálnička môžeme pridať aj čerstvú tresku tmavú. Údené ryby určite vylučujeme z jedálnička.

V 9 mesiaci až 1 rok denná dávka rybieho mäsa by nemala prekračovať 20g. Postupne rybu podávame po malých kúskoch.

V 1 – 3 roku : v 1 roku denná dávka je 20g, v 2 roku 30g a v 3 roku 40-50g.

 

Ryby varíme na pare, alebo v slabom vývare zo zeleniny, soľ pri varení vylúčime, podávame so zeleninou.

 

Určite nevhodné ryby pre deti do 3 rokov:

Šťuka, zubáč, veľké druhy makrel, žraloky, veľké tuniaky, mečúne

Rybie prsty, obaľované filé, ryby smažené, solené , údené a marinované.

Všetky rôzne úpravy a rybie konzervy, ktoré obsahujú rôzne konzervanty.