Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Makrela obyčajná

Makrela Obyčajná  Scomber scombrus

GB: Atlantic mackerel, FR: Maqeureau commun, D: Makrele, I: Sgombri, RU: СКУМбРИА

 

 

Makrela je dravá ryba. Dorastá v priemere do 50 cm a hmotnosti 1 kg. Živí sa najmä sardinkami a ančovičkami. Nepohrdne však ani malými kôrovcami a mäkkýšmi. Je veľmi rýchla a môže dosiahnuť rýchlosť až 77km/hod.

Je teplomilnejšia , darí sa jej pri teplote od 8°C po 20°c. Vyskytuje sa  v Atlantickom oceáne od Islandu až po Kanárske ostrovy, v Baltickom, Severnom, Stredozemnom a Čiernom mori. Vyskytuje sa aj v okolí Grónska a v Bielom mori.  Žije až 20 rokov a je schopná  žiť až do hĺbky 1000m, lebo nemá dokonale vyvinutý  plávajúci mechúr. Tvorí významy podiel potravy tuniakov a delfínov.   

Je dostupná počas skoro celého roka. Svalovina je krehká, obsahuje vysoký podiel tukov. Kúpenú čerstvú makrelu treba rýchlo spracovať, najmä v teplejších mesiacoch. Bežne kúpena mrazená makrela je často nažltnutá, je to spôsobené oxydáciou tukov. Chuť takejto ryby je výrazne „makrelová“ na rozdiel od čerstvej, kde chuť „makreloviny“ je dosť potlačená. Často sa používa na grilovanie. V Japonsku sa používa v surovom stave pri príprave sushi. Najčastejšie sa predáva v údenom stave, alebo konzervovaná v rôznych úpravach.

Nakoľko svalovina obsahuje priemerne 12% mastných esenciálnych kyselín a má významné zastúpenie ďalších  zložiek  dôležitých pre ľudský organizmus, je priam predurčená  k častejšej konzumácii. Pravidelná konzumácia je doporučené pre ľudí so srdcocievnými chorobami, hyperaktívnych ľudí  a taktiež spomaľuje Alzheimerovú chorobu.

Makrela je tiež zaujímavá ryba  pre športových rybárov. Chytá sa väčšinou na prívlač z člna alebo strímrovaním.

Je to zdatný bojovník a nie je zriedkavosťou ulovenia viacerých rýb naraz počas rybolovu.

Cena makrely počas roku je relatívne ustálena okrem mesiacov marec a apríl, kedy cena výrazne poklesne. Je to spôsobené tým, že v týchto mesiacoch masívne prichádza  k pobrežiu kde sa vytiera a úlovky sú veľké.

 

 

Zaujímavý recept:

 

Do pekáča vložte nakrájanú cibuľu na hrubšie kolečka,  pridajte olúpanu rajčinu. Pridajte osolenú čerstvú makrelu s kmínom a potretú olivovým  olejom. V rúre zapečte. Budete prekvapený jej chuťou.

 

Späť.