Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Pražma kráľovská

Pražma Kráľovská  Sparus aurata

GB: Gild head bream  FR: Dorade royale  D: Goldbrasse  I: Orata  RU: ЗОЛОТИСТЫЙ СПАР

 

Latinsky Sparus Aurata znamená zlatý pás, ktorý má medzi očami a je charakteristický pre pražmu. Bežne dorastá do 50cm a hmotnosť je okolo 2 kg. Ulovili sa však aj exempláre 70 cm s hmotnosťou 6kg.

Pražma žije pri pobreží v hĺbke do 150m. Vyskytuje sa v Stredozemnom a Severnom mori, a Atlantiku od Škadinávie po Senegal. Vyhľadáva skalnaté alebo piesčité dno, často sa však vyskytuje na rozhraní piesku a tráv.

Vytiera sa v hlbších vodách od októbra do decembra. Pražma je hermafrodit, liahne sa ako samec a po 2-3rokoch sa premieňajú na samice. Je to prevažne dravá ryba, ktorá sa živý hlavne kôrovcami a lastúrnikmi. Medzi športovými rybármi patrí k vyhľadávanej  rybe aj pre svoju bojovnosť. Jej lovná miera je v Stredozemnom mori stanovená na 23 cm.

Z kulinárskeho hľadiska pražma patrí medzi veľmi chutné ryby. Svalovina je bielej farby ,pevnej a jemnej konzistencii. Je šťavnatejšia a preto vhodná najmä na grilovanie a pečenie. Nie je najvhodnejšia na varenie. Varením je svalovina suchá a stráca sa typická chuť pražmy.

Je najrozšírenejším druhom chovaným v akvakultúre. Chovajú sa v pobrežných lagúnach najmä v Grécku ktoré je aj najväčším vývozcom. Ďalšími významnými producentami je Španielsko,Turecko a Taliansko.Chovom sa začína zaoberať aj Chorvátsko.

Intenzívnym odchovom sa cena pražmy znížila a pohybuje sa okolo 10Eur/kg. Pražmy z lovu na mori sú chutnejšie, ale cena sa pohybuje okolo 25 až 35Eur/kg.

O túto rybu sa postupne začína zaujímať aj slovenský spotrebiteľ. V zahraničí patrí medzi najpredávanejšie ryby.

 

Jednoduchý ale výborný recept:

 

Očistenú alebo filetovanú rybu posoľte, potrite olivovým olejom a zalejte pomarančovou šťavou. Nechajte odstáť 30-45 min. Takto marinovanú rybu grilujte, alebo upečte na panvičke. Pomaranč skaramelizuje a vytvorí jemnú chrumkavú krustu. Takto pripravenú rybu môžete poliať zvyšnou marinádou.  

 

Späť.