Ryby-špeciality
Ryby-špeciality
Ryby-špeciality

Pstruh dúhový

Pstruh dúhový  Oncorhynchus mykiss

 

Táto u nás najznámejšia lososovitá ryba bola pôvodne privezená do Európy z USA koncom 19. storočia. Zo zoologického hľadiska je príbuzná Tichomorským lososom. Je schopná žiť v sladkých vodách ako aj v mori. V svojej domovine môže dorásť až do váhy 24 kg. Voči prostrediu je odolnejšia ako pstruh potočný, sivoň alebo lipeň. U nás v prírode sa vyskytuje vďaka vysadzovaniu z akva kultúrnych zariadení, kde sa umelo vytiera. Optimálna teplota pre chov je 14°C – 17°C . Vydrží však na rozdiel od pstruha potočného aj teploty nad 20°C.

Nakoľko je to mäsožravá ryba, potrebuje potravu bohatú na živočíšne proteíny. Vyliahnutá mlaď sa začína po spotrebovaní žĺtkového váčku / prvotná zásoba živín po vyliahnutí/ živiť zoo planktónom. Postupne prechádza na väčšiu potravu ako je bentos a neskôr až na vodný hmyz a malé rybky.

Chov pstruha dúhového na Slovensku predstavuje najvýznamnejší farmový odchov zo všetkých rýb chovaných u nás. Hlavným producentom na svete je Chile. V Európe to je najmä

Taliansko, Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Španielsko a Turecko.

 

Z kulinárskeho hľadiska si myslím, že najvyššiu kvalitu majú práve naše, slovenské pstruhy. Je to najmä z týchto dôvodov:

 

Veľmi chutné sú aj pstruhy chované pod Alpami, z Talianska, Francúzska a Nemecka.Najmenej kvalitné považujem pstruhy s Turecka. Sú však lacnejšie.

 

Pstruh dúhový je u nás najpredávanejšia lososovitá ryba. Je dostupná počas celého roku. Na trhu sa vyskytuje aj „pstruh lososový“. Je to pstruh dúhový kŕmený granulami obohatenými karoténmy. Svalovina je potom červená, pripomína lososa.

Používa sa na pečenie, zapekanie, varenie a údenie.

 

Zo športového rybolovu je stredobodom najmä pre muškárov a lov prívlačou. Zvlášť na väčších riekach sa prejavuje dobrou bojovnosťou a pri dĺžkach ryby nad 50 cm jej zdolávanie patrí k najkrajším zážitkom rybára.

 

Späť.